Rapportera oljeutsläpp - stoppas, begränsas & saneras snarast
Oavsett om det rör sig om smörjolja, hydraulolja eller drivmedel, är det absolut nödvändigt att omedelbart kontakta räddningstjänsten om du får ett läckage. Olyckan kan inträffa var som helst, och oavsett plats kommer räddningstjänsten att rycka ut för att stoppa flödet. När situationen är under kontroll och skadorna har begränsats, går arbetet över till sanering. Här på Entropi SAB är vi en extra resurs för räddningstjänsten, särskilt vid trafikolyckor och akuta oljeläckage i Västra Götaland och Hallands län. Vi har byggt starka samarbeten och har avtal med de flesta försäkringsbolag i Sverige, vilket gör att vi kan erbjuda vår hjälp snabbt och effektivt. Vi har jour dygnet runt, året runt, och samarbetar med SOS Alarm för att kunna ingripa när det behövs som mest. Du ser oss ofta ute på fältet i västra Sverige, från Strömstad, Lysekil, Uddevalla, Mariestad Skövde, Jönköping och till Göteborg, Borås, och ända ner till Kungsbacka, Varberg, Falkenberg och Halmstad.
När olyckan är framme, vet du att du kan räkna med oss på Entropi Sanering – vi är redo att hjälpa till vid oljeutsläpp.
Upptäckt av ett oljeutsläpp – Vad gör du nu?
Att stöta på ett oljeutsläpp kan kännas överväldigande, men att veta vad man ska göra kan göra hela skillnaden. Här är några steg att följa för att hantera situationen på bästa möjliga sätt:
- Sätt säkerheten först:
Din och andras trygghet är det allra viktigaste. Om du känner att det finns någon fara, som till exempel brandrisk eller skadliga ångor, ta ett steg tillbaka och håll avstånd. Ingen ska behöva utsätta sig för onödig risk. - Larma direkt:
Ring 112 omedelbart och berätta om vad som har hänt. Beskriv platsen och vad du ser, och ge så mycket information du kan om utsläppet. Ju mer detaljerad du är, desto bättre kan hjälpen bli. - Gör vad du kan för att begränsa utsläppet (men bara om du kan göra det säkert):
Om det känns tryggt för dig att agera, försök att hindra oljan från att sprida sig. Det kan vara så enkelt som att blockera avlopp eller använda absorbenter om sådana finns till hands. Men kom ihåg, din säkerhet går alltid först. - Informera rätt personer:
Utöver räddningstjänsten eller oss på Entropi Sanering kan det vara bra att kontakta kommunens miljöförvaltning eller länsstyrelsen. De är där för att hjälpa och kan ta nödvändiga beslut om vad som behöver göras. - Dokumentera händelsen:
Om du har möjlighet, ta bilder eller en kort video. Skriv ner tid och plats, och vad som hände. Denna information kan vara värdefull för dem som ska ta hand om situationen efteråt. - Vänta på och följ instruktioner:
När hjälp anländer, lyssna noga på deras råd och instruktioner. De är där för att se till att allt hanteras på bästa möjliga sätt, så följ deras vägledning. - Engagera dig i vad som händer efteråt:
Om du är ansvarig för platsen eller på något sätt involverad, kanske du får vara en del av uppföljningen eller saneringen. Det kan kännas tungt, men att bidra till att rätta till skadan är ett viktigt steg framåt. Att stöta på ett oljeutsläpp är aldrig lätt, men genom att agera lugnt och metodiskt kan du göra en stor skillnad för både människor och miljö.